53. ОПЛЕНАЧКА БЕРБА
САБОР ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА
07. 08. и 09. октобар 2016.
Организатор Општина Топола и Туристичка организација “Опленац” Топола

 

Постоји још једна могућност да се открије традиција Тополе, дух народа и његов начин живота. Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову Вашар у Тополи. Одржавање вашара (панађура) у Тополи датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Сама Од далеке 1962. године, у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленчка берба. Истовремено са овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација „Опленац" из Тополе.

KoloРеч вашар синоним је богате народне светковине. О тополском вашару певао је песник Добрица Ерић (Вашар у Тополи), док су, пре њега народни певачи сведочили да у том догађају уживају - Обраше се виногради, доле крај Тополе (песма је постала обележје Опленачке бербе). Грожђе и вино крепили су здравље, били извор снаге уморном сељаку који је често бивао ратник, будећи успавано весеље, подстичући разоноду и забаву. Тих октобарских дана, Топола постаје место на којем се окупља велики број људи. Они три дана славе бербу грожђа, дегустирају вина и проводе се уз музику коју воле. Организатори су се постарали да вашарску атмосферу употпуне и културним дешавањима: организују се изложбе, концерти, представљају се и продају производи домаће радиности и старих заната, сувенири, све са намером да сваки посетилац оде задовољан.

Oplenačka berba

У оквиру традиционалне привредно туристичке манифестације Опленачка берба организује се Међународно оцењивање вина и ракија.
У ова два дана трајања Сајма вина и домаће радиности бирају се добитници награда и признања у неколико категорија: најаутентичнији стари занат, препознатљив сувенир, сталност у појављивању и најкомплетније представљање.
Ова привредно туристичка манифестација сврстана је међу пет најзначајнијих и најпосећенијих манифестација у Србији.
На Опленачкој берби представи се преко 200 излагача у категоријама индивидуалних произвођача грожђа, вина и ракија, старих заната, сувенира, винарија, прода се преко 20.000 литара белих и црвених вина, као и шире, исто толико килограма грожђа и воћа, као и око 1000 литара домаће ракије.Језик / Language